L’edat geriàtrica en les nostres mascotes

Envellir, tant en humans com en animals de companyia, és un procés biològic natural. Un cop entrat en el període denominat geriàtric, la disminució de certes capacitats funcionals s’incrementa notablement així com la possibilitat d’arribar a la mortalitat. Encara que la veritat és que a ningú ens agrada pensar que la nostra mascota s’està fent gran, però és una cosa que com més aviat acceptem, abans podrem oferir-li una millor qualitat de vida.

Hi ha certes generalitats que podem observar en les nostres mascotes quan entren en aquesta fase:

  • Pèrdua de força i agilitat.
  • Pèrdua de velocitat i resistència
  • Disminució del metabolisme i activitat sexual
  • Pèrdua de la visió i oïda
  • Disminució massa òssia
  • Pèrdua de dents
  • Problemes amb la pell 


Una revisió geriàtrica preventiva afavorirà la seva qualitat de vida durant els pròxims anys.


És igual d’important destacar que l’esperança de vida no és igual entre les races grans i les petites, així com tampoc entre les espècies gossos i gats.

Exemple d’esperança de vida mitjana:

  • Gossos Races grans de 7/8 anys fins als 9/10 anys
  • Gossos Races petites d’11/12 anys fins als 13/14 anys
  • Gats de 12 a 14 anys (totes les races incloses)

(*) Tot i que aquests valors mitjans que vam indicar des de la nostra clínica veterinària de Sabadell, cal destacar que alguns animals poden arribar a assolir valors molt superiors als esmentats, conseqüència d’una bona qualitat de vida (alimentació, cures, clima, etc.). 

Què ha d’incloure una consulta geriàtrica

Una visita especialitzada amb un complet i sistemàtic examen físic, una analítica completa, i, dues radiografies, una del tòrax i una altra de l’abdomen. En alguns casos els professionals del nostre centre veterinari de Sabadell pot aconsellar realitzar un electrocardiograma. Amb tota la informació obtinguda el professional veterinari ha d’informar adequadament el propietari de la mascota per adequar certes pautes a la mascota, que de ben segur permetran reduir l’avanç de certes patologies i millorar la seva qualitat de vida durant els següents anys de vida.

Per què una consulta geriàtrica

Les nostres mascotes a aquestes edats avançades tenen més possibilitats de patir algunes patologies, degeneratives, neoplàsiques i infeccioses, entre les quals podem destacar:

(*) En gossos

Diabetis mellitus, patologies de pròstata, obesitat, cardiopaties, malalties degeneratives, cataractes, neoplàsies, patologies dentals, queratoconjuntivitis seca, hipotiroïdisme, urolitiasi, hiperadrenocorticisme, anèmia, incontinència urinària, hepatopaties i insuficiència renal crònica.

(*) En gats

Patologies inflamatòries d’intestins, diabetis mellitus, lipidosis hepàtica, insuficiència renal crònica, obesitat, neoplàsies, patologies dentals, hipertiroïdisme, urolitiasi, anèmia, hepatopaties, cardiopaties.

Si necessites més informació sobre com cuidar la teva mascota, vine a veure’ns Bremen Veterinària de Sabadell.

Skip to content